Werk in opdracht

img
Van foto tot opdracht

Meestal maak ik foto’s van het vorderen van een opdracht die ik zelf maak. Dit om er op een andere plaats, op een ander tijdstip ook nog eens naar te kunnen kijken. Zo kan ik dingen zien die nog niet goed zijn, of juist wel. Meestal is zo’n serie foto’s voor buitenstaanders niet erg interessant, maar in het onderstaande geval is er sprake van een interessante compositorische ontwikkeling.


Toen ik de foto van het bruidspaar kreeg vond ik het een leuke compositie, alleen omwille van de symmetrie heb ik het bruidsmeisje links op de foto wat naar het midden verplaatst. Mijn oorspronkelijke opzet was de deuren gedetailleerd erop te zetten, al zouden die er niet helemaal op kunnen komen omdat ik zoveel mogelijk wenste in te zoomen op de figuren.

img
Eerste opzet

De figuren stonden er vrij vlot op. Het is een grote afbeelding (ongeveer 60 bij 42 cm) en dan kan je goed op de details ingaan. Daar houd ik van.

img
Uitgewerkte opzet

Bij het uitwerken viel mij op dat er wel erg veel zwart om de man heen is, die ook al heel donker gekleed gaat. Maar ik dacht dat dit juist een voordeel kon zijn, als ik een wat vage structuur eromheen liet ontstaan, met een suggestie van stenen en diepte. Hiertoe gebruikte ik een kopie van de tekening als schetsmodel (op A4 formaat). Op het beeld hier ziet u wat dit opleverde: een levendige achtergrond, die niet helemaal rijmde met de gedetailleerde voorgrond.

img
Verdere uitwerking

Ik besloot het spontaan te houden en zo ontstond de erkervorm in de achtergrond van de tekening als verdere uitwerking.

img
Eindresultaat

De werkwijze die ik voor de opdracht van het bruidspaar heb gehanteerd is atypisch voor mij: meestal heb ik een vooropgezet plan en werk dat stukje bij beetje uit. Het heeft echter eerder tot verrassende resultaten geleid, maar in dit geval ben ik teruggekeerd tot mijn oorspronkelijke plan: de deuren en een stukje van de muren aan beide kanten zijn in beeld gebracht.

 

 
Tekening laten maken

Wilt u ook een dergelijke tekening door mij laten maken, vult u dan het contactformulier in op de pagina contact en geef hierbij uw wensen aan.

Diversen

Testimonials

Goedemorgen Ferry, ik heb het prachtige portret van mijn ouders aan verschillende vrienden en kennissen met trots laten zien. Mensen vonden het zo prachtig, nogmaals super bedankt voor deze mooie herinnering.

Wilma

Ontzettend bedankt voor de mooie tekening van onze Rosa Ferry. De tekening hangt op een mooi plekje in onze huiskamer en we hebben er al veel leuke reacties van visite op gekregen. Vooral de gelijkenis met de echte Rosa is treffend, knap hoe je dit voor elkaar hebt gekregen. Nog bedankt voor jouw luisterende oor en de prettige samenwerking. Ga zo door!

Eefje & Nico

Wat een mooie tekening is het generatieportret geworden, we zijn er ontzettend blij mee. Leuk om de oude generatie eens op een tekening te zien met de nieuwe generaties erbij in plaats van alle losse foto's die we hebben stuk voor stuk te bekijken. Bedankt namens ons allen Ferry!

Marjoke